Features + Interviews
Melon - Amsterdams talent in de juiste flow

Melon - Amsterdams talent in de juiste flow

12 januari 2008 - Zonder twijfel één van de meest eigenzinnige Nederlandse artiesten van de afgelopen paar jaar is Melon, die dankzij sterke dj-sets en subtiele producties zijn naam wist te vestigen in de vaderlandse dancescene. Ook in het buitenland wist hij te overtuigen: niet alleen draaide hij al in Europa’s meest vooraanstaande clubs, ook zijn kwaliteiten als producer worden op waarde geschat.

Voor de 31-jarige Jeroen Hofer, zoals Melon in werkelijkheid heet, was 2008 een geslaagd jaar. Zeker de afgelopen maanden heeft hij de smaak goed te pakken. “Ik heb dit jaar erg veel gedraaid, vooral ook in het buitenland. Momenteel ben ik veel bezig met produceren, dat gaat de laatste tijd erg lekker. Ik heb een soort productieflow te pakken en zit bijna elke dag in de studio.”
Was 2007 qua releases een vrij rustige periode voor Hofer, dit jaar is hij goed op gang. “Onlangs kwamen verschillende platen uit, één op het nieuwe Amsterdamse label Bang Bang en één op Platzhirsch. Ook kwam er een disco-bootleg van mijn hand uit. Inmiddels ben ik alweer bezig met een nieuwe Bang Bang en Platzhirsch. Ook komen er weer remixen aan voor Marco Violi op Puzzle Traxx en voor Lauhaus op Sushitech. Het is de bedoeling dat het voor het einde van het jaar allemaal af is, dat zou mooi zijn.”
Bracht Hofer tot voor kort alleen tracks uit onder de naam Melon of Don Melon, onlangs begon hij ook onder het pseudoniem Je Dàvu platen te uit te brengen. Waarom deze nieuwe alias? “Het woord is ontstaan toen ik me een keer versprak. Ik wilde déjà vu zeggen, maar zei per ongeluk je dàvu. Dit begint ook nog met ‘je’, terwijl ik Jeroen heet, dus dat kwam goed uit. De tracks die ik uitbreng als Je Dàvu zijn dingen die ik nieuw leven inblaas, want ik gebruik hierbij veel samples uit oude platen. De muziek die ik als Melon heb gemaakt bevatten vrijwel helemaal geen samples, dus dat is wel een verschil.”
De stijlverandering van Hofer komt volgens eigen zeggen niet uit de lucht vallen. “Ik ben opgegroeid met zwarte muziek, in mijn kindertijd luisterde ik al naar soul, funk en disco. Die stijlen zijn dan ook de voorlopers van de huidige dansmuziek. Als dj draai ik vaak discoplaten, die ik vervolgens weer mix met oude en nieuwe housetracks. Ik draai echt alles door elkaar en dan merk ik vaak dat juist de oude platen een bepaalde formule bevatten die goed werkt. Als je ze nu opzet tussen recentere platen, hebben ze toch een unieke sfeer.”
Naast het produceren voor verscheidene andere labels blijft zijn eigen label Ratio? ook belangrijk voor Hofer. “Op Ratio? kwamen nog slechts twee platen uit en het is een tijdje stil geweest, maar nu staan er weer twee releases gepland. Het is toch mijn eigen label, dus erg belangrijk voor me!” Ook met zijn eigen clubavond Ratio? blijft Hofer voorlopig nog wel even doorgaan, hoewel dat in Nederland momenteel moeilijk is. Sinds het verdwijnen van de 11 wacht Hofer nog altijd op een geschikte locatie. “Ik ben erg trouw aan de 11 en dat is niet zonder reden. Ze hebben me voor mijn avonden alle ruimte gegeven, ik kreeg werkelijk alle vrijheid. En dat wil ik ook, want anders hoeft het van mij niet. Maar ondertussen gaan we in het buitenland gewoon door, zo vinden er avonden van Ratio? plaats in Berlijn en München.”
Tussen de talloze studio-uren en de vele buitenlandse avonturen door zet Melon uiteraard ook nog wel eens een plaatje op in Nederland. Bijvoorbeeld op tweede kerstdag tijdens Generations Of Love op het Westergasterrein, een initiatief van Chemistry. Melon zal hier samen met onder andere Âme, Nuno dos Santos en Kraak & Smaak achter de draaitafels te vinden zijn. Hofer: “Het is een leuke lineup, zeker omdat Nuno en ik elkaar al langer kennen. Hij en TJ Kong maken trouwens ook een remix voor me binnenkort. En het is goed om de jongens van Âme weer te zien, met Frank en Kristian ben ik sinds een paar jaar goede vrienden geworden. We zitten muzikaal ook op dezelfde golflengte, dus ik heb er zin in!”

Op vrijdag 26 december 2008 staat Melon op Generations of Love op het Westergasterrein te Amsterdam. Zie voor meer info en tickets: www.chemistry.nl.

txt Fokko Versloot
Zonder twijfel één van de meest eigenzinnige Nederlandse artiesten van de afgelopen paar jaar is Melon, die dankzij sterke dj-sets en subtiele producties zijn naam wist te vestigen in de vaderlandse dancescene. Ook in het buitenland wist hij te overtuigen:...


Trentemøller - Van filmische soundscapes tot een rave climax

Trentemøller - Van filmische soundscapes tot een rave climax

1 december 2007 - Onlangs bracht Trentemøller nog zijn nieuwste plaat uit. Niet de officiële opvolger van The Last Resort, zijn hooggewaardeerde debuutalbum van vorig jaar, maar een verzameling remixen en b-kantjes die de Deense producer de afgelopen jaren had gemaakt. Zo klinkt dubbelalbum The Trentemøller Chronicles als een sferisch allegaartje, variërend van rechttoe rechtaan clubtunes tot vage soundscapes in de stijl van zijn eerste album. En dat is precies waar hij zich bevindt, zo geeft Anders Trentemøller zelf toe, een melancholische wereld van dansvloeren en David Lynch-achtige taferelen. Onlangs bracht Trentemøller nog zijn nieuwste plaat uit. Niet de officiële opvolger van The Last Resort, zijn hooggewaardeerde debuutalbum van vorig jaar, maar een verzameling remixen en b-kantjes die de Deense producer de afgelopen jaren had gemaakt. Zo klinkt...


De vele plannen van Sven Väth

De vele plannen van Sven Väth

1 december 2007 - Van cult-held tot mainstream-artiest, Sven Väth heeft het allebei in zich. De wellicht meest ongrijpbare persoon uit de dancescene weet zijn Cocoon-imperium nu al jarenlang steeds meer uit te breiden, zonder hierbij enige diepgang in stijl en muziek te verliezen. Ook Nederland behoort tot zijn plannen; zo strijken Sven en kompanen met Oud & Nieuw neer in de Rotterdamse Maassilo en zijn er geruchten dat in 2008 een heus Cocoon Festival op stapel staat. Van cult-held tot mainstream-artiest, Sven Väth heeft het allebei in zich. De wellicht meest ongrijpbare persoon uit de dancescene weet zijn Cocoon-imperium nu al jarenlang steeds meer uit te breiden, zonder hierbij enige diepgang in stijl en muziek te...


Q&A Miss Kittin

Q&A Miss Kittin

1 december 2007 -
Na enkele jaren solo-werk is Miss Kittin weer teruggekeerd naar haar favoriete studiopartner The Hacker. Het nieuwe, volgend jaar uit te komen album van dit legendarische duo kan haast niet slecht zijn, gezien het succes van hun collaboraties in het verleden. Hoogtepunt was waarschijnlijk het welbekende First Album in 2001, sindsdien kunnen Miss Kittin & The Hacker nergens meer stuk. Hoe kijkt Miss Kittin terug op die tijd, toen alles nog gewoon electro heette?

“So much fun… Het waren de gouden jaren van Gigolo, constant onderweg in Duitsland, lang voor de zogenaamde ‘hype’ die het eind voor ons betekende. Wanneer het om mode en hype gaat draaien in plaats van muziek, dan is het voorbij. Dat was ook de reden voor ons om een break in te lassen. We waren altijd geïnspireerd door acts als Dopplereffekt, Adult, I-F –de ware electro. In ’96, toen die massieve looptechno zo populair was, waren we blij een groep mensen te vinden die dezelfde dingen leuk vonden als wij. Afgezien van dj Hell nam niemand ons serieus, inclusief wijzelf!”

Wat was volgens jou het geheim van jullie succes?

“We arriveerden te snel, zonder ons iets aan te trekken van wat de mensen van ons dachten. Zo creëerden we iets heel instrumentaals, een eigen stem in de wereld van elektronische muziek.”

En wat gebeurde vervolgens, toen jullie je eigen weg weer gingen?

“We zijn nooit te ver uit elkaar geweest. Ik ben lekker bezig geweest als dj, heb mijn skills en kennis vergroot, vooral met de nieuwe Duitse muziek van de laatste jaren. Ik heb daarnaast ook mijn manier van songwriting ontwikkeld; mijn stem, teksten, maar ook gevoel voor melodie.”

Dus jullie zijn altijd in contact gebleven?
“Natuurlijk! We zijn eigenlijk nooit uit elkaar gegaan, dat was een grap, een waar cliché!”

Hoe hebben jullie besloten weer een nieuw album te maken? Wiens idee was het?
“Het was een gezamenlijk idee. We wisten dat het er op een dag van zou komen. Maar sinds ik naar Parijs ben verhuisd, ging het helemaal makkelijk dit besluit te maken. We wilden deze kans ook zeker grijpen om verder te groeien. We konden ons niet voorstellen dat we onze tijd constant in clubs zouden verdoen, het is ook zo vervelend om alleen te reizen. We hebben opwinding nodig!”

Wat kunnen we verwachten van jullie aankomende album? Is het wederom de electro zoals we dat van jullie kennen, of zijn er ditmaal nieuwe elementen? Is er al een naam voor de plaat?
“Ik weet niet of ik de titel al kan noemen, vraag het aan The Hacker. De tracks passen tot nu toe heel erg bij ons, meer uitgewerkt, met verschillende lagen, niet dat low-tech zogezegd. Het zou toch triest zijn om in deze tijd met een low-tech album te komen dat klinkt alsof het tien jaar geleden is gemaakt…”

Hoe bevalt het om na al die tijd weer samen op te treden?
“Fantastisch! We hebben nu een heel technisch team bij ons, dat heeft alles veranderd. Eerst moesten we alles zelf doen, geen geluidsman ofzo, niets. Dat was best moeilijk soms, nu kunnen we ons nog meer focussen op de muziek.”

Zullen jullie altijd samen blijven werken tussen jullie persoonlijke carrières door, of is het aankomende album een eenmalige terugkeer van Miss Kittin & The Hacker?

“Wie weet. Nee, we kennen elkaar al zo lang, ik denk niet dat we ooit zullen stoppen met samenwerken, ook al hebben we soms ook onze vrijheid nodig. We zijn simpelweg vrienden voor het leven, de rest is alleen maar bonus.”

txt Nico van der Plas
Na enkele jaren solo-werk is Miss Kittin weer teruggekeerd naar haar favoriete studiopartner The Hacker. Het nieuwe, volgend jaar uit te komen album van dit legendarische duo kan haast niet slecht zijn, gezien het succes van hun collaboraties in het...


Q&A Daniel Sanchez

Q&A Daniel Sanchez

1 december 2007 - Daniel Sanchez gaat hard de laatste tijd. Niet alleen feesten als Rotzooii, Bla Bla en Mr Stubnitz zijn een doorslaand succes geweest, samen met Kabale und Liebe maakte hij ook nog eens een grote technohit, Mumbling Yeah. Een paar vragen aan deze opkomende Spaans-Nederlandse artiest. Daniel Sanchez gaat hard de laatste tijd. Niet alleen feesten als Rotzooii, Bla Bla en Mr Stubnitz zijn een doorslaand succes geweest, samen met Kabale und Liebe maakte hij ook nog eens een grote technohit, Mumbling Yeah. Een paar...


Q&A Erick Morillo

Q&A Erick Morillo

1 december 2007 - Erick Morillo kan gerust één van de meest invloedrijke dj’s ter wereld worden genoemd. Is het niet met zijn van energie doorspekte housesets en producties, dan is het wel met zijn alomtegenwoordige Subliminal-label en -feesten. Na een drukke zomer blikt de Amerikaan nu vooruit op zijn Nieuwjaarsfeest in Outland, Rotterdam, en het daaropvolgende jaar. Maar eerst, wat is er allemaal gebeurd deze zomer? Erick Morillo kan gerust één van de meest invloedrijke dj’s ter wereld worden genoemd. Is het niet met zijn van energie doorspekte housesets en producties, dan is het wel met zijn alomtegenwoordige Subliminal-label en -feesten. Na een drukke zomer...


Q&A Dr Lektroluv

Q&A Dr Lektroluv

1 november 2007 - Dr Lektroluvs aanwezigheid kan gerust worden gezien als helende factor voor verzwakte dansvloeren, waar diens electro-getinte huisbezoeken immer de juiste remedie blijken. Dr Lektroluvs aanwezigheid kan gerust worden gezien als helende factor voor verzwakte dansvloeren, waar diens electro-getinte huisbezoeken immer de juiste remedie blijken.


Q&A Ronald van Gelderen

Q&A Ronald van Gelderen

1 november 2007 - Ronald van Gelderen (31) heeft zich met zijn opvallende donkere ‘Rock & Raw’ imago, zijn optredens over heel de wereld en talloze clubhits ontpopt tot een van de vaandeldragers van de dancescene. Zijn nieuwe single Dirty Rocker is nu al een veel besproken onderwerp en 1 december 2007 staat hij op het splinternieuwe evenement Fabulous in de Brabant Hallen van Den Bosch. Ronald van Gelderen (31) heeft zich met zijn opvallende donkere ‘Rock & Raw’ imago, zijn optredens over heel de wereld en talloze clubhits ontpopt tot een van de vaandeldragers van de dancescene. Zijn nieuwe single Dirty Rocker is nu al...


Róisín Murphy - Disco met gemengde gevoelens

Róisín Murphy - Disco met gemengde gevoelens

1 november 2007 -
Ze was jarenlang het gezicht van Moloko, om vervolgens uit te groeien tot succesvol solo-artieste. Dat was even wennen voor Róisín Murphy, die sinds 1995 aan de hand van vriend en producer Mark Brydon de muziekwereld had veroverd. Nadat de relatie uiteen viel, stond de stoere Ierse ineens op eigen benen en moest ze de studio delen met vreemde mannen. Kan Ruby Blue, haar solodebuut van twee jaar geleden, worden gezien als voor het eerst vreemdgaan, op haar tweede soloplaat Overpowered doet ze het momenteel met iedereen. Resultaat is Róisín’s ideale discoplaat, zo zegt ze zelf.
Ze was jarenlang het gezicht van Moloko, om vervolgens uit te groeien tot succesvol solo-artieste. Dat was even wennen voor Róisín Murphy, die sinds 1995 aan de hand van vriend en producer Mark Brydon de muziekwereld had veroverd. Nadat de...


Underworld blijft trouw aan de clubmuziek

Underworld blijft trouw aan de clubmuziek

1 november 2007 - Het nieuwe album van Underworld is er niet eentje zoals je die zou verwachten. Althans, niet het grote publiek, dat de Britse act toch vooral kent van meeslepende dance-anthems als Born Slippy en Rez. Nee, op Oblivion with Bells, de vijfde langspeler van Karl Hyde en Rick Smith, geen festivalkrakers van dat kaliber, maar sfeervolle, minimaal klinkende dansvloermuziek. Zo keert Underworld weer terug naar zichzelf, aldus Hyde, die de Duitse clubscene noemt als grote inspirator. Het nieuwe album van Underworld is er niet eentje zoals je die zou verwachten. Althans, niet het grote publiek, dat de Britse act toch vooral kent van meeslepende dance-anthems als Born Slippy en Rez. Nee, op Oblivion with Bells, de...


pagina [ 70 van 71 ]

Advertentie
Party Tips